Šifra: 3830045710308
Razpoložljivost: Na zalogi
Blu ray + 14.25€

Brez DDV: 0.00€

Razpoložljive možnosti

Socialna drama o ekonomskih migrantih. Prvi slovenski film, ki se je leta 1965 spoprijel s težavami, ki so jih imeli delavci iz drugih nekdanjih jugoslovanskih republik v Sloveniji. Slovenija je v družbeno-kritičnem filmu Jožeta Babiča videti kot »dežela brezobzirnega etnocentrizma in ozkosrčnega šovinizma« (Dr. Peter Stanković, filmski zgodovinar).

Film je zdaj na voljo za ogled prek spleta v digitalizirani in restavrirani različici, v izvirni kakovosti, kot so ga videli gledalci ob premiernem predvajanju leta 1965.

O ZGODBI

Vsakdan sezonskih delavcev, ki ga poleg pretepov, alkohola, nogometa in bežanja, spremljajo tudi neželene zveze s slovenskimi dekleti, nostalgija po domačih krajih in zasmehovanje pravih Slovencev. Je nacionalna pripadnost res tista, ki določa, kdo je komu brat in kdo sovrag? Mar to, kar boli, določajo samo rezila nožev in gluhe stene nastajajočih nebotičnikov?

  • Celovečerni igrani film
  • 90'
  • Drama
  • 1965 
  • Jugoslavija (Slovenija)

 

O FILMU

V filmu Po isti poti se ne vračaj zaigrajo Davor Antolić (Mačor), Miha Baloh (Ahmet), Miranda Caharija (Lenka), Husein Čokić (Mister), Dušan Janićijević (Tarzan), Simo Iliev (Krste), Mila Kačič (Lenkina mater), Vesna Krajina (Asja), Petre Prličko (Kiril), Ljubiša Samardžić (Abdul) in Janez Škof st. (šef v gradbenem podjetju). Scenarij sta napisala Giorgio Sestan in Branko Pleša, režiser je Jože Babič, direktor fotografije je Žaro Tušar, avtor glasbe je Marjan Vodopivec, montažerka je Marija Fajdiga Pirkmajer, scenograf je Niko Matul, kostumografka Anja Dolenc in oblikovalka maske Hilda Jurečič.